Чавушоглу: Проблемите со ЕУ можеме да ги решиме само со дијалог и дипломатија

Министерот за надворешни работи Мевут Чавушоглу одржа заедничка прес-конференција со унгарскиот министер за надворешни работи Петер Сијарто кој допатува во официјална посета на Анкара

1541752
Чавушоглу: Проблемите со ЕУ можеме да ги решиме само со дијалог и дипломатија

Министерот за надворешни работи Мевут Чавушоглу одржа заедничка прес-конференција со унгарскиот министер за надворешни работи Петер Сијарто кој допатува во официјална посета на Анкара.

Чавушоглу во говорот што го одржа во оваа пригода истакна дека Европската унија (ЕУ) треба да преземе улога на чесен (фер) посредник во прашањата помеѓу Турција и Грција.

Мевлут Чавушоглу го рече следното: „Проблемите со ЕУ можеме да ги решиме само со дијалог и дипломатија.“

Гостинот унгарскиот министер за надворешни работи Петер Сијарто во својот говор на заедничката прес-конференција привлече внимание на улогата на Турција во безбедноста на Европа.

Сијарто рече: „Сакале да тоа да им се допаѓа или да не им се допаѓа, безбедноста на Европа во значајна мера е во рацете на Турција.“Слични вести