МНР: „Грција, билатералните проблеми со Турција може да ги решат со преговори, соработка и дијалог“

Грција е таа која продолжува со своите провокативни активности и зголемување на напнатоста во регионот,

1540581
МНР: „Грција, билатералните проблеми со Турција може да ги решат со преговори, соработка и дијалог“

 

Турција соопшти дека Грција, билатералните прашања со Турција единствено може да ги реши со седнување на преговарачката маса, дијалог и соработка.

Портпаролот на Министерството за надворешни работи Хами Аксој одговори на прашањето во врска со  информациите дека пред Самитот на Европската унија (ЕУ), во грчките медиуми беше објавена информација за зголемените воени активности на Турција во Егејското и Средоземното море.

Истакнувајќи дека овие информации се невистинити, Аксој рече:

„Напротив, Грција продолжува со своите провокативни активности и зголемување на напнатоста во регионот, бидејќи со најавата од 20 октомври дека ќе оствари 24 воени активности на Егејот и Источен Медитеран, во суштина продолжува со провокациите и зголемување на напнатоста.

Потенцирајќи дека од 9 октомври, Грција не присуствуваше на состаноците планирани да се организираат од воените органи на НАТО, Аксој подвлече:

„Грција во врска со билатерални прашања со Турција, не може да очекува надеж од другите, проблемите единствено можат да се решат со седнување на преговарачката маса, соработка и дијалог.Слични вести