МНР: „Турција е на страната на безусловен дијалог со Грција“

Грција не пристапи кон дијалогот користејќи го Оруч Реис како изговор

1537713
МНР: „Турција е на страната на безусловен дијалог со Грција“

 

Турција соопшти дека како досега, така и во иднина, дијалогот со Грција ќе го продолжи без поставување услови.

Портпаролот на Министерството за надворешни работи Хами Аксој во врска со утврдувањето на датумот за продолжување на истражните разговори потсети дека Грција фрли чекор назад под изговор дека бродот за сеизмолошки истражувања „Оруч Реис“ се наоѓал на терен. Турција, како и досега, така и по враќањето на бродот „Оруч Реис“ во пристаништето во Анталија, ќе го задржи својот отворен пристап кон безусловниот дијалог со Грција“.

Аксој, на прашањата: „Грција не пристапи кон дијалогот користејќи го Оруч Реис како изговор. Оруч Реис ги заврши активностите, дали во овој случај предвидувате промена во ставот на Грција?“ упатено до Министерството, даде писмен одговор.

„Турција уште од самиот почеток го изнесе и брани ставот дека е на страната на безусловен дијалог со Грција.

Впрочем, беше постигнат договор за продолжување на истражувачките разговори со Грција, но датумот за одржување на состанокот и средбите не можеше да се одреди затоа што Грција направи чекор назад под изговор дека бродот Оруч Реис се наоѓа на терен“ рече Аксој.

Аксој потсети дека Министерството за енергетика и природни ресурси објави соопштение во кое беше истакнато дека со завршување на активностите во Оруч Реис, на 29 ноември бродот се врати во Анталија. Турција како досега, така и во иднина, дијалогот со Грција ќе го продолжи без поставување услови за Источен Медитеран.Слични вести