Ерен: „Со Светскиот форум ТРТ“ станавме глас на тивките гласови“

Да се ​​биде глас на безгласните (тишината) е мотото на ТРТ како вредност

1537643
Ерен: „Со Светскиот форум ТРТ“ станавме глас на тивките гласови“

 

Претседателот на Управниот одбор  и генерален директор на Турската радио телевизија (ТРТ) Ибрахим Ерен рече дека со Светскиот форум на ТРТ (TRT World Forum) се гласот на тивките гласови“.

Ибрахим Ерен одржа говор на церемонијата на отворање на 4-от Светски форум ТРТ кој годинава се одржува на 1-2 декември под наслов „Меѓународниот поредок и променливите динамики во светот по пандемијата“, а кој поради новиот тип на епидемија на коронавирус (Ковид-19) се одржува во виртуелна средина на интернет.

Ерен во говорот истакна дека форумот има за цел да обезбеди вистинска глобална платформа којашто на донесувачите/носителите на одлуки, идејните водачи, политичарите и членовите на невладините организации  ќе им овозможи да разговараат за најважните прашања на денешницата од сите агли со различни перспективи.

Истакнувајќи дека уште од првиот ден кога беше организиран Светскиот форум на ТРТ, вложиле големи напори да подвлечат дека „во својство на членови на глобалната заедница, сите сме на ист брод“ Ерен рече:

„Ние исто така истакнавме дека некои гласови се полесни и повеќе се слушаат од другите. Затоа работевме напорно за да ги објавиме сите прашања кои досега, со години беа игнорирани и нечуено. Станавме глас на тивките гласови“.

Посочувајќи дека ова е главната филозофија во чија позадина се крие меѓународното влијание на ТРТ Ерен рече:

„Да се ​​биде глас на безгласните (тишината) е мотото на ТРТ како вредност. Светскиот форум на ТРТ го создадовме токму со оваа чувствителност“.

Ерен во оваа прилика им се заблагодари на сите што дадоа придонес на форумот, особено на претседателот Реџеп Тајип Ердоган.Слични вести