Реакција од министерот Акар на усвоената предлог-резолуција во францускиот Сенат за Нагорно Карабах

Министерот за национална одбрана Хулуси Акар покажа реакција против усвоената предлог-резолуција на францускиот Сенат со која се бара од француската Влада да ја признае таканаречената „Република Нагорно Карабах“

1534964
Реакција од министерот Акар на усвоената предлог-резолуција во францускиот Сенат за Нагорно Карабах

Министерот за национална одбрана Хулуси Акар одговараше на прашањата на новинарите во Анкара во врска со актуелниот дневен ред при што направи проценка и на усвоената предлог-резолуција од страна на францускиот Сенат (Горниот дом на францускиот Парламент) посветена на Нагорно Карабах.

Министерот Акар покажа реакција против предлог-резолуцијата со која се бара од француската Влада да ја признае таканаречената „Република Нагорно Карабах“.

Инаку, оваа предлог-резолуција со симбилично значење беше усвоена во францускиот Сенат со 305 гласа „за“, еден глас „против“ и 30 „воздржани“. 

Во усвоената предлог-резолуција се бара Франција да им достави хуманитарна помош на Ерменците и да побара да се поведе меѓународна истрага во врска со како што се наведува „воените злосторства“ извршени во Нагорно Карабах.

Се вели дека треба да се заштити верското и културното наследство на Ерменците и да им се помогне на раселените лица во Нагорно Карабах за нивно повторно враќање во своите домови.

Во усвоената предлог-резолуција едно се упатува повик до француската Влада да ја признае таканаречената „Република Нагорно Карабах“.

 Слични вести