Акар: „Турција и САД имаат долга традиција на соработка“

Нашите односи со САД, како и другите земји, повремено имаат одредени подеми и падови, се разбира и остри разлики во мислењата, но не треба да заборавиме дека имаме долга традиција на соработка меѓу двете земји и дека можеме да ги надминеме овие тешкотии

1532252
Акар: „Турција и САД имаат долга традиција на соработка“

Министерот за национална одбрана Хулуси Акар рече:

„Покрај разликите во ставовите меѓу Турција и Соединетите држави (САД), двете земји имаат долга традиција на соработка“.

Во говорот на Меѓународниот безбедносен форум „Халифакс“ на кој учествуваше со видео конференција, Акар направи проценка на односите меѓу Турција и Соединетите Американски Држави. Во тој контекст  Хулуси Акар рече:

„Нашите односи со САД, како и другите земји, повремено имаат одредени подеми и падови, се разбира и остри разлики во мислењата, но не треба да заборавиме дека имаме долга традиција на соработка меѓу двете земји и дека можеме да ги надминеме овие тешкотии“.

Наведувајќи дека двете земји долги години се непоколебливи сојузници, Акар рече:

„Нашите односи со САД, како и другите земји, повремено имаат одредени подеми и падови, се разбира и остри разлики во мислењата, но не треба да заборавиме дека имаме долга традиција на соработка меѓу двете земји и дека можеме да ги надминеме овие тешкотии“.

Наведувајќи дека двете земји имаат тесна соработка, рамо до рамо во Кореја, Сомалија, Балканот, Авганистан и другите географии низ целиот свет, за жал, понекогаш разликите во мислењата се истакнуваат повеќе од заедничката агенда и успешната соработка на двете земји, Акар истакна дека перцепцијата ја засенчува реалноста и дека треба да се избегне оваа ситуација.Слични вести