МНО: „Од 13 до 16 ноември релизирана вежбата NEXUS ACE“

Во мисијата NEXUS ACE, авионот на НАТО АВАКС и нашиот авион за рано предупредување и контрола на воздушниот простор (ХИК), Орел на мирот беа задолжени како команден и контролен елемент

1529598
МНО: „Од 13 до 16 ноември релизирана вежбата NEXUS ACE“

 

Министерството за национална одбрана (МНО) соопшти дека мисијата NEXUS ACE која има за цел да се зголеми соработката на земјите членки на НАТО на меѓународниот воздушен простор на Егејот и Медитеранот беше реализирана од 13 до 16 ноември со учество на авионите АВАКС на НАТО, авионите за рано предупредување и контрола на воздушниот простор (ХИК) и авионите од типот Ф-16.

Во соопштението кое беше објавено на веб-страницата на Министерството беше истакнато следното:

„Во рамките на мисијата NEXUS ACE што се одржа од 13 до 16 ноември, учествуваа авионите од типот АВАКС на НАТО, авионите за рано предупредување и контрола на воздушниот простор (ХИК) и авионите од типот Ф-16. Во мисијата NEXUS ACE, авионот на НАТО АВАКС и нашиот авион за рано предупредување и контрола на воздушниот простор (ХИК), Орел на мирот беа задолжени како команден и контролен елемент.“Слични вести