Чавушоглу: Кипарските Турци веќе нема да седнат на преговарачката маса само за да би се преговарало

Министерот за надворешни работи Мевлут Чавушоглу во своето обраќање на 12. Амбасадорска конференција истакна дека кипарските Тури веќе нема да седнат на преговарачката маса само за ди би се преговарало

1525391
Чавушоглу: Кипарските Турци веќе нема да седнат на преговарачката маса само за да би се преговарало

Министерот за надворешни работи Мевлут Чавушоглу говореше на 12. Амбасадорска конференција што се одржува во претседателската палата „Куллијето“ во Бештепе, во Анкара.

Чавушоглу во својот говор се осврна на преговорите на Кипар во врска со што истакна дека кипарските Тури веќе нема да седнат на преговарачката маса само за ди би се преговарало.

„Кипарските Турци веќе нема да седнат на преговарачката маса само за да би се преговарало. Оваа порака ја дадоа отворено и на последните претседателски избори (избирајќи го Ерсин Татар).“ - порача Чавушоглу.

Во врска со активностите за пребарување на јаглеводороди во Источниот Медитеран пак, министерот за надворешни работи Мевлут Чавушоглу рече: „Никој да не очекува Турција да се откаже од изворите коишто се нејзино право (во Источниот Медитеран). Иницијативите коишто се изоставуваат нас немаат шанса за успех.“

 

 Слични вести