Претседателот Ердоган: „Сегашниот глобален систем не може да продолжи“

Се наоѓаме на раскрсница каде што повторно се споделуваат синџирите на снабдување, се редефинираат производствените и логистичките центри

1524689
Претседателот Ердоган: „Сегашниот глобален систем не може да продолжи“

 

Претседателот Реџеп Тајип Ердоган рече дека сегашниот глобален систем не може да продолжи.

Во говорот на 12-та амбасадорска конференција во Претседателскиот комплекс, претседателот Ердоган рече дека годинава амбасадорите совен со нивните вообичаени должности мора да се справат и со епидемијата на новиот вид коронавирус (Ковид-19), која е најголема здравствена криза во последниот век.

Во текот на овој процес имавме можност да видиме колку е слаба здравствената инфраструктура во економските развиени земји“ рече Ердоган истакнувајќи дека “Турција  во овој период успешно го помина тестот“.

Претседателот Ердоган подвлече: „Не може да продолжи сегашниот глобален систем кој наместо праведните ги штити силните, наместо мнозинството штити една шапа малцинство, наместо сиромашните ги штити богатите“.

Наведувајќи дека полицентричната тенденција и регионализацијата во меѓународните односи се стекнуваат со сè поголема важност, претседателот рече:

„Се наоѓаме на раскрсница каде што повторно се споделуваат синџирите на снабдување, се редефинираат производствените и логистичките центри, се воспоставуваат нови регионални сојузи и се преобликува политичката и економската арена. Решителни сме да не направиме нешто поради што нашата земја и нашата нација ќе чувствуваат нови жалења. Со сите сили работиме нашата земја да ја направиме една од основачите на новата ера“.Слични вести