Вршителот на должноста амбасадор на Франција во Анкара повикан во МНР на Турција

На вршителот на должноста амбасадор на Франција во Анкара му е сугерирано дека Турција жестоко го осудува развојот на настаните во врска со објавувањето на таканаречените карикатури со навреда во француското списание „Шарли Ебдо“

1517773
Вршителот на должноста амбасадор на Франција во Анкара повикан во МНР на Турција

Вршителот на должноста амбасадор на Франција во Анкара е повикан во Министерството за надворешни работи кадешто е информиран дека Турција жестоко го осудува развојот на настаните во врска со објавувањето на таканаречените карикатури со навреда во француското списание „Шарли Ебдо“.

Според добиени информации од дипломатски извори, на францускиот вршител на должноста амбасадор му е нагласено дека „Овој понизен напад врз индивидуалните права и верските слободи не може да се оцени во рамките на слободата на печатот и изразувањето“ и дека „од француските органи се очекува да ги фрлат неопходните политички и правни чекори по прашањето на овие цртежи коишто ги надминуваат границите на слободата на изразување“.

Од друга страна, е привлечено внимание на акциите на насилство со коишто неколку дена како некои ерменски средини во Франција целат против турските граѓани и му е доставено на вршителот на должноста француски амбасадор во Анкара барањето од страна на француските органи да бидат преземени потребните мерки во секоја сфера пред се во безбедноста во врска со нападите и дискриминаторските ставови насочени против турските граѓани и муслиманите, во последно време.Слични вести