Чавушоглу: ЕУ повторно е земена во заложништво од страна на Грција и кипарските Грци

Министерот за надворешни работи Мевлут Чавушоглу истакна дека од Лидерскиот самит на Европската унија (ЕУ) што се одржа на почетокот на месецот не произлегоа резултати коишто би довеле до позитивни дејствија во односите меѓу Турција и ЕУ

1504167
Чавушоглу: ЕУ повторно е земена во заложништво од страна на Грција и кипарските Грци

Министерот за надворешни работи Мевлут Чавушоглу во интервју за италијанската новинска агенција „Нова“ говореше за односите помеѓу Турција и Италија и регионални и меѓународни прашања.

Чавушоглу истакна дека од Лидерскиот самит на Европската унија (ЕУ) што се одржа на почетокот на месецот не произлегоа резултати коишто би довеле до позитивни дејствија во односите меѓу Турција и Европската унија (ЕУ).

На поставеното прашање за веројатноста за применување санкција од страна на Европската унија (ЕУ) во односите меѓу Анкара и Брисел и веројатноста Турција да одговори на тоа со принципот на реципроцитет, министерот за надворешни работи Мевлут Чавушоглу одговори со следните зборови: „Ние се надевавме дека овој Европски совет ќе доведе до позитивни дејствија во дијалогот меѓу Турција и Европската унија (ЕУ). Меѓутоа, Советот не ги даде очекуваните резултати. Беа далеку од објективност и имаше пропусти. Како да беа проектирани солидарноста во Унијата да ја постават пред меѓународното право и еднаквоста. Со тоа природно, Европската унија (ЕУ) е повторно земена во заложништво од страна на Грција и кипарските Грци.“Слични вести