Францускиот претседател Макрон: Ја почитуваме Турција и спремни сме за дијалог со неја

Францускиот претседател Емануел Макрон во својата видео порака со која се обрати пред 75. заседание на Генералното собрание на Обединетите нации (ОН) рече: „Ја почитуваме Турција и спремни сме за дијалог со неја“

1495544
Францускиот претседател Макрон: Ја почитуваме Турција и спремни сме за дијалог со неја

Францускиот претседател Емануел Макрон се обрати со видео порака пред 75. заседание на Генералното собрание на Обединетите нации (ОН).

Макрон истакна дека за спречување на можноста од судир во Источниот Медитеран и покажување почит кон меѓународното право има потреба од ефикасен дијалог, а воедно потсети дека тој повик е упатен на Самитот на земјите членки на Европската унија од Јужна Европа што се одржа на островот Корзика. 

Францускиот претседател Емануел Макрон го рече следното: „Ја почитуваме Турција и спремни сме за дијалог со неја. /.../ Ние Европејците, сме спремни за дијалог.“Слични вести