Турција издаде нов „NAVTEX“: Грција кршејќи го Лозанскиот мировен договор го наоружува островот Сакиз (Хиос)

Турција чекорите коишто ги фрла Грција во спротивност со меѓународното право и договорите овојпат ги соопшти со објавување на нов „NAVTEX“ кадешто се вели дека спротивно на Лозанскиот мировен договор го наоружува островот Сакиз (грчки Хиос)

1491017
Турција издаде нов „NAVTEX“: Грција кршејќи го Лозанскиот мировен договор го наоружува островот Сакиз (Хиос)

Турција објави нова навигациска информација „NAVTEX“ во која се истакнува дека со прекршување на Лозанскиот мировен договор се наоружува островот Сакиз (грчки Хиос).

На тој начин, Турција чекорите коишто ги фрла Грција во спротивност со меѓународното право и договорите овојпат ги соопшти со објавување на „NAVTEX“.

Оваа нова навигациска информација „NAVTEX“ беше објавена од Одделот за хидрографија и океанографија на турските Поморски сили.  

Беше прогласено дека Грција кршејќи го Лозанскиот мировен договор го наоружува островот Сакиз (грчки Хиос) којшто инаку согласно овој договор треба да биде демилитаризиран.Слични вести