Чавушоглу: Крајот на оние кои им поверуваа на други беше пораз и пред 98 години

Министерот за надворешни работи Мевлут Чавушоглу истакна дека крајот на оние кои им поверуваа на други беше пораз и пред 98 години

1487776
Чавушоглу: Крајот на оние кои им поверуваа на други беше пораз и пред 98 години

Министерот за надворешни работи Мевлут Чавушоглу, по повод одбележувањето на 98 годишнината од ослободувањето на градот Измир од непријателската окупација (на 9 септември 1922 година) сподели објава на својот профил на социјалната мрежа Твитер.

Чавушоглу истакна дека крајот на оние кои им поверуваа на други беше пораз и пред 98 години.

Велејќи дека со почит и милост се саќава на сите шехиди во борбата за слобода на чело со Мустафа Кемал Ататурк и сите газии (ветерани), Мевлут Чавушоглу го рече следното: „Пред 98 години, не само Измир, се спаси од грчкиот зулум цела Анадолија.“

Министерот за надворешни работи Мевлут Чавушоглу напомена дека Грција беше осудена да плати обештетување и го рече следното: „Крајот на оние кои и тогаш им поверуваа на други беше пораз.“Слични вести