Заедничка декларација од Турција и Иран по шестиот состанок на Советот за соработка на високо ниво

По шестиот состанок на Советот за соработка на високо ниво кој се одржа преку видеконференција под копретседателство на претседателот Реџеп Тајјип Ердоган и иранскиот претседател Хасан Рухани беше објавена заедничка декларација

1487223
Заедничка декларација од Турција и Иран по шестиот состанок на Советот за соработка на високо ниво

Шестиот состанок на Советот за соработка на високо ниво помеѓу Турција и Иран се одржа под копретседателство на претседателот Реџеп Тајјип Ердоган и иранскиот претседател Хасан Рухани.

Состанокот се одржа во својство на координатор преку видео конференција со учество на министрите на двете земји за надворешни работи, на страна на Турција на министерот за енергија и природни ресурси, трезор и финансии, внатрешни работи, здравство, индустрија и технологија, трговија, транспорт и инфраструктура, како и нивните ирански колеги шефот на дирекцијата на претседателството на Исламската Држава Иран, министрите за нафта, внатрешни работи, енергија, патишта и градско планирање, здравство и медицинско образование.

По состанокот беше објавена заедничка декларација.

Во декларацијата се нагласува дека фрлањето на чекор вклучувајќи ги и заедничките операции против ПКК/ПЖК и другите терористички организации е под одговорност на двете земји.

Турција и Иран ги повторија своите ветувања за развивање на сферите на  нова економска соработка за свртување наопаку на трендот на намалување во обемот на билатералната трговија.

Во заедничката декларација, страните ги преразгледаа регионалните случувања и влијанијата на епидемијата на новиот тип коронавирус (Ковид-19), а воедно ја повторија и одлучноста по прашањето на уште повеќе развивање на добрососедските односи коишто се хранат од силните политички волји.Слични вести