Ибрахим Калин: Турција не посакува воено решение никаде во Либија

Портпаролот на претседателскиот кабинет Ибрахим Калин истакна дека Турција не посакува воено решение никаде во Либија и верува оти ќе се постигне политичко решение во оваа земја

1474843
Ибрахим Калин: Турција не посакува воено решение никаде во Либија

Портпаролот на претседателскиот кабинет Ибрахим Калин говореше за телевизискиот канал „Ал Џезира“ со седиште во Катар кадешто истакна дека Турција заедно и со Катар и други некои земји се наоѓа во Либија за поддршка на политичката иницијатива во Либија.

Велејќи „Ние не посакуваме воено решение никаде во Либија и во секоја прилика велиме дека не сакаме таму да продолжи воружениот судир“, Калин напомена дека Турција верува оти ќе се постигне политичко решение во Либија и дека Турција е загрижена од тоа што во текот на една година се врши воено натрупување во Сирте и Џуфра.

Ибрахим Калин појасни дека оваа состојба претставува закана за мирот и за територијалниот интегритет на Либија и дека Турција се спротивставува на официјалните и неофицијалните планови во врска со поделбата на Либија.

Тој нагласи дека Турција не сака да дојде во ситуација „лице в лице“ со ниту една држава и дека Египет е соседна земја на Либија за која верува оти би можела да преземе конструктивна улога.

„Она што не загрижува всушност нас е присуството на платеници на Русија како што е 'Вагнер' и тоа што Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ) донесоа платеници од земји како Судан, Нигер и Чад, а со цел поддршка на Халифа Хафтар, воадчот на нелегитимните вооружени сили во источниот дел на Либија.“ - порача Калин.

Велејќи дека Турција верува оти предлогот за демилитаризација на Сирет и Џуфра би можела да претставува добра идеја којашто би можела да се земе во предвид за стопирање на судирите, Ибрахим Калин го подвлече следното: „Доколку либиската влада ја одобри во прифатливи услови демилитаризацијата на Сирте и Џуфра, ние ќе ја поддржуваме. Меѓутоа, тоа треба да се реализира на праведен (фер) и транспарентен начин. Овие градови би можеле да станат прозорец за политичко решение.“

Портпаролот на претседателскиот кабинет Ибрахим Калин исто така истакна дека Турција не сака затегнатост во Источниот Медитеран, а воедно привлече внимание на тоа дека земјите кои излегуваат на Средоземното Море би можеле да придонесат за доведување на регионот во состојба на мир и просперитет и природните извори би можеле да ги споделат на праведен начин.Слични вести