Министерот Ѓул: Потпишаниот договор помеѓу Грција и Египет е во спротивност со меѓународното право

Министерот за правда Абдулхамит Ѓул истакна дека обидите за исклучување (игнорирање) од Источниот Медитеран на Турција и покрај тоа што располага со најдолго крајбрежје, немаат место во меѓународното право

1473155
Министерот Ѓул: Потпишаниот договор помеѓу Грција и Египет е во спротивност со меѓународното право

Министерот за правда Абдулхамит Ѓул истакна дека договорот за „ексклузивна економска зона“ којшто се сака да се оствари помеѓу Грција и Египет е во спротивност со меѓународното право.

Министерот Ѓул ги коментираше последните случувања и растечката затегнатост во Источниот Медитеран во врска со што ја изнесе следната констатација: „Обидите за исклучување (игнорирање) од Источниот Медитеран на Турција и покрај тоа што располага со најдолго крајбрежје, немаат место во меѓународното право.“

„Обидите за водење на енергетски политики во Источниот Медитеран без Турција немаат никаква валидна основа од аспект на меѓународното право.“ - порача Министерот за правда Абдулхамит Ѓул.

 Слични вести