Претседателот за верски прашања Али Ербаш: Аја Софија е отворена за целото човештво

Претседателот за верски прашања Али Ербаш изјави за новинарите во градот Дузџе дека Ајасофја-и Кебир Џами-и Шериф-и (Големата Џамија Аја Софија) е отворена за целото човештво

1466635
Претседателот за верски прашања Али Ербаш: Аја Софија е отворена за целото човештво

Претседателот за верски прашања Али Ербаш во дадената изјава за новинарите во градот Дузџе истакна дека со отворањето на Ајасофја-и Кебир Џами-и Шериф-и (Големата Џамија Аја Софија) за верски обред (клањање намаз) на 24 јули е ставено крај на 86 годишниот копнеж.

Ербаш напомена дека Ајасофја-и Кебир Џами-и Шериф-и (Големата Џамија Аја Софија) е отворена за целото човештво.

„Отворањето на Аја Софија за верски обред (клањање намаз, ибадет) стана добар развој, аирлија ѝ за нашиот народ ѝ за целото човештво. Доаѓаат и ја посетуваат секојдневно по десетици илјади луѓе, не само муслимани. Ние велиме дека Аја Софија е отворена за целото човештво.“ - рече Ербаш.

Претседателот за верски прашања Али Ербаш додаде дека во соработка на Управата за верски прашања, Генералната дирекција зџа Вакафи при Министерството за култура и туризам и Губернијата на Истанбул, се работи за да се врши најдобра услуга во Аја Софија.Слични вести