Честит Курбан бајрам

Денес муслиманскиот свет го одбележува празникот Курбан бајрам

1464973
Честит Курбан бајрам

Денес муслиманскиот свет го одбележува Курбан Бајрам. Жртвениот добиток кој од страна на Аллах му беше испратен на Хазарети Ибрахим за да не го жртвува синот, влезе во човечката историја.

Поднесувањето жртвен добиток за стекнување на согласноста на Аллах има големо значење за нас.

Жртвениот добиток – курбан се купува со алал пари и се поднесува со цел да се опростат гревовите.

Жртвен добиток може да се поднесе и во другите денови на бајрам.

Дел од месото на жртвениот добиток се одделува за домашното семејство, додека дел се споделува на сиромашните и се нуди на гостите кои ќе дојдат.

Се посетуваат возрасните, децата се радуваат.

Ви го честитаме празникот Курбан бајрам и посакуваме свет во кој ќе се прекинат сите судири, масакрите и омразата.Слични вести