Петер Сијарто: ЕУ треба да и ја исплати ветената сума на Турција наменета за бегалците

Унгарскиот министер за надворешни работи Петер Сијарто истакна дека Европската унија (ЕУ) треба да и ја исплати ветената сума на Турција наменета за бегалците

1446386
Петер Сијарто: ЕУ треба да и ја исплати ветената сума на Турција наменета за бегалците

Унгарскиот министер за надворешни работи Петер Сијарто во Анкара се состана со министерот за надворешни работи Мевлут Чавушоглу со кого потоа одржаа заедничка прес конференција. 

Сијарто истакна дека Европската унија (ЕУ) треба да и ја исплати ветената сума помош на Турција наменета за бегалците.

Потсетувајќи дека Европската унија (ЕУ) и вети 6 милијарди евра за помош на бегалците, унгарскиот министер за надворешни работи Мевлут Чавушоглу рече:

„Европската унија (ЕУ) вели дека и платила 4,5 милијарди евра, меѓутоа турските колеги не мислат така. Велиме дека ова прашање што поскоро треба да се разјасни, дека Европската унија (ЕУ) треба да ја направи исплатата и дека ако затреба треба да се склучи нов договор.“Слични вести