Турција од Ирак очекува соработка

Целта на операциите „Канџа-Орел“ и „Шепа-Тигар“ на Турските вооружени сили (ТВС) на северот на Ирак освен националната безбедност на Турција е и сепаратистичко-терористичката организцаија ПКК

1438974
Турција од Ирак очекува соработка

Турција соопшти дека од Ирак очекува соработката во бробата против сепаратистичко-терористичката организација ПКК.

Портпаролот на Министерството за надворешни работи (МНР) Хами Аксој рече дека целта на операциите „Канџа-Орел“ и „Шепа-Тигар“ на Турските вооружени сили (ТВС) на северот на Ирак освен националната безбедност на Турција е и сепаратистичко-терористичката организцаија ПКК, која предизвикува закана за територијалниот интегритет и суверенитет на Ирак.

Во борбата против тероризмот на ПКК од соседен Ирак очекуваме да покаже соработка и хармонија против тероризмот. Овие информации и податоци преку амбасадата на РТ во Багдад им беа доставени на ирачките власти, рече Аксој.Слични вести