За нов шеф на делегацијата на ЕУ во Турција назначен Николаус Мајер-Ландрут

На местото на досегашниот претседател на делегацијата на Европската унија (ЕУ) во Турција Кристијан Бергер, е назначен Николаус Мајер-Ландрут

1436945
За нов шеф на делегацијата на ЕУ во Турција назначен Николаус Мајер-Ландрут

За нов претседател на делегацијата на Европската унија (ЕУ) во Турција на местото на амбасадорот Кристијан Бергер, е назначен амбасадорот Николаус Мајер-Ландрут. 

Високиот претставник на Европската унија (ЕУ) за надворешни работи и безбедносна политика Жозеп Борел со објавено писмено соопштение ги соопшти новите назначувања на високи должности во сервисот за надворешни работи.

Според тоа, досегашниот претседател на делегацијата на Европската унија (ЕУ) за Турција Кристијан Бергер е назначен во Египет, а на негово место е назначен амбасадорот на Германија во Париз Николаус Мајер-Ландрут.

Николаус Мајер-Ландрут роден 1960, во 1989 година почна да работи во Министерството за надворешни работи на Германија. Беше на должност во Виена и Брисел, а од 2015 година ја извршуваше должноста амбасадор на Германија во Париз. 

Од 2006 до 2015 година Николаус Мајер-Ландрут беше советник на германската канцеларка Ангела Меркел и е познат како еден од водечките дипломати на Германија.Слични вести