Седат Онал: Турција е единствената земја која се бори гради в гради против терористичката организација ДЕАШ

Заменик министерот за надворешни работи Седат Онал истакна дека Турција е единствената земја која се бори гради в гради против терористичката организација ПКК и тоа по цена и на давање шехиди (жртви)

1429707
Седат Онал: Турција е единствената земја која се бори гради в гради против терористичката организација ДЕАШ
Sedat Önal DEAŞ'la Mücadele Küresel Koalisyonu Videokonferans.jpg

Заменик министерот за надворешни работи Седат Онал учествуваше на состанокот на Малата група министри за надворешни работи на Меѓународната коалиција за борба против терористичката организација ДЕАШ што се одржа преку видеоконференција.

Онал истакна дека Турција е единствената земја која се бори гради в гради против терористичката организација ДЕАШ и тоа по цена и на давање шехиди (жртви).

Седат Онал подвлече дека Турција се наоѓа во челните редови во борбата против ДЕАШ и го рече следното: „Турција е единствената земја која се бори гради в гради против терористичката организација ДЕАШ и тоа по цена и на давање шехиди (жртви).“

Привлекувајќи внимание на значењето на применувањето на троножната визија којашто се предложува во борбата против ДЕАШ (редовното споделување на податоци и информации, борба против причините коишто доведоа до појава на ДЕАШ и работење-соработка со легитимни локални партнери), Онал ја потцрта потребата да се работи-соработува со локални партнери во борбата против тероризмот и да се води борба против секој вид тероризам.

Заменик министерот за надворешни работи Седат Онал истакна дека спротивно на милициските сили на Халифа Хафтар, пучистичкиот лидер на нелегитимните вооружени сили во источниот дел на Либија, Турција, во склопот на доставеното барање од спротивната страна и соодветната резолуција на Советот за безбедност на Обединетите нации (СБ на ОН) ја поддржува легитимната Влада на Либија и вложува напори за воспоставување на мирот и стабилноста.

Во објавеното соопштение на крајот на состанокот е регистрирана неопходноста за реализирање на борбата против терористичката организација ДЕАШ во соработка само со легитимни локални партнери.

 Слични вести