Симбол објектите на Истанбул синоќа беа осветлени во боите на азербејџанското знаме

Мостот на шехидите 15 јули, Мостот Фатих Султан Мехмет и Мостот Јавус Султан Селим, како и кулата Галата, по повод одбележувањето 102-рата годишнина од формирањето и независноста на Азербејџан, синоќа беа осветлени во боите на азербејџанското знаме

1424689
Симбол објектите на Истанбул синоќа беа осветлени во боите на азербејџанското знаме

Во чест на одбележувањето на 102-рата годишнина од формирањето и независноста на Република Азербејџан синоќа голем број објекти кои важат за симболи на Истанбул беа осветлени со сина, црвена и зелена боја, боите на азербејџанското знаме.

Висечките мостови на Истанбулскиот морски теснец Босфорот,  Мостот на шехидите 15 јули, Мостот Фатих Султан Мехмет и Мостот Јавуз Султан Селим, како и кулата Галата, по повод одбележувањето 102-рата годишнина од формирањето и независноста на Азербејџан, синоќа беа осветлени во боите на азербејџанското знаме.

Сината боја на азербејџанското знаме ја претставува припадноста на турската нација, зелената боја исламот, а црвената боја цивилизацијата.Слични вести