19 мај - Ден на сеќавање на Ататурк и Празник на младоста и спортот

Со цел да се обезбеди младите на патот за постигнување народот да стане нација на здрави индивидуалци кои се бават со спорт беше донесена одлука 19 мај, да биде прогласен за Национален празник на младината и спортот.

1419451
19 мај - Ден на сеќавање на Ататурк и Празник на младоста и спортот

Денес Република Турција со голема радост го одбележува 19 мај, Денот на сеќавање на Ататурк и Празник на младоста и спортот.

Со успешното окончување на Народноослободителната борба, Ататурк беше првиот претседател на Републиката која беше прогласена веднаш по ослбодувањето.

Со цел да се обезбеди младите на патот за постигнување народот да стане нација на здрави индивидуалци кои се бават со спорт беше донесена одлука 19 мај, да биде прогласен за Национален празник на младината и спортот.

На денешните манифестации коишто ќе се одржат во земјата и надворешните претставништва, освен тоа што му одавамае почит на големиот Ататурк исто така со голема радост и возбудување се одбележува и Празникот на младината и спортот.Слични вести