Повик за мобилизација, солидарност и осуда на насилството и тероризмот на ПКК

Уште еден кукавички напад на сепаратистичко-терористичката организација ПКК.

1418075
Повик за мобилизација, солидарност и осуда на насилството и тероризмот на ПКК

Уште еден кукавички напад на сепаратистичко-терористичката организација ПКК. По терористичкиот напад на 14 мај 2020 на Групата за социјална поддршка Вефа во општината Озалп кај Ван, академиците и претставниците на Невладините организации (НВО) на Турција истакнаа дека ја негираат атмосферата на омраза која што терористичката организација ПКК  сака да ја формира со ова насилство, поради што го повикаа светот и Турција да го осудат насилството на ПКК. По тој повод го објавија следниот повик:

Повик за мобилизација, солидарност и осуда на насилството и тероризмот на ПКК

Турција како и сите земји во светот подолг временски период е во приправна и будна состојба поради глобалната епидемија на новиот тип на коронавирусот. На чело со здравствените работници, со сите установи и организации води успешна борба, се грижи ниту еден граѓанин да не остане гладен и без помош. Несомнено дека во целата оваа борба голема улога имаат и вработените во Групата за социјална поддршка Вефа која се состои од вработени во Управата за управување со елементарни непогоди и итни состојби (АФАД), персоналот на општината, турската хуманитарна организација Црвена полумесечина (Кизилај), безбедносниот персонал и слично, а која е организирана на сите нивоа на земјата и претставува себесвојствена, најуспешна и организација која заслужува посебно да се анализира од социолошки аспект.

Денес 14 мај 2020, терористичката организација ПКК ја нападна нашата убава организација Вефа!

Една екипа на Вефа, како и секогаш однесе помош на граѓаните во населбата Егрибелен во општината Озалп кај Ван, им ја распредели, одржа средби и се советуваше со нив. Оваа општина во рамките на рестрикциските мерки преземени во борбата против глобалната епидемија, е ставена во карантин. Луѓето кои се враќаа задоволни од добротворната работа, за жал беа изложени на нападот на терористите на ПКК кои се приближуваа со едно возило. Во нападот загинаа 1 цивил, 1 вработен во општината, додека еден вработен беше повреден. Нашата болка е голема.

За тероризмот, насилството и ПКК не постои Вефа, помош, живот. Барем да не се случеше во овој ден на месецот Рамазан, но за жал нема такво нешто. Тие немаа никакви чувства.

Се наоѓаме во период на моблизација против глобална епидемија чии последицине може да ги претспостави никој. Мобилизацијата најмногу не потсетува на Народноослободителната борба, односно Волјата за спасување и ослобдување на која ја должиме ншата егзстенција и постоење.

Ние долупотпишаните, врз основа на овој спомен, меморија и волја, ги повикуваме сите општствени слоеви, синдикални и професионални организации, политички партии, организации за човекови права и слободи како и другите невладини организации и сите граѓани на цела Република Турција во духот на истата мобилизација,

  • безусловно да ја осудат сепаратистичко-терористичката организација, ПКК, нејзиното насилство и тероризам,
  • да изразат заедничка желба и волја за формирање животна атмосфера и средина без терор и насилство во нашата татковина,
  • да развијат заедничка волја и иницијатива како неоткажлив дел на демократската политика која се заснова на убедување и согласност и ги осудува сите видови насилство, без оглед на тоа од каде даоѓа или се појавува.

Турција подолг временски период се ниша на овој праг како еден вид нишало, но дојде време да се помине овој праг, а и можеме да го преминеме.

До целата јавност,

Со почит,

 

Ертугрул Башер,                             Писател-публицист

Д-р Мурат Јилмаз,                          Политиколог

Акин Озчер,                                    Писател – пензиониран дипломат

Илхами Мисирлиоглу,                    Новинар - публицист

Проф. д-р тТанел Демирел,          Академик на универзитетот Чанкаја

Азиз Каја,                                        Стоматолог

Неџми Демирџи                             Машински инженер

Сади Јумушак,                               Преведувач- писател

Нихат Устун,                                   Писател

Алаиддин таш,                               Претседател на зружението граѓански промени

Булент Нури Арал,                         Адвокат

Проф. д-р Мухсин Кар,                  Ректор на Универзитетот Омер Халисдемир во Нигде

Проф. д-р Бирол Акѓун,                 Академик

Проф. д-р Ерол Ѓока,                     Универзитет за здравствени науки

Таркан Зенгин,                               Публицист

Проф. д-р Јашар Хаџисалихоглу,    Ректор на Универзитетот Нов век во Истанбул

Проф. д-р Куртулуш Карамустафа, Ректор на Универзитетот Кајсери

Проф. д-р Хусну Капу,                    Ректор на Универзитетот кавказ

Проф. д-р Махир Накип,                 Универзитет Чанкаја

Проф. д-р Мехмет шахин,               Политиколог

Проф. д-р Муса Јилдиз,                  Универзитет Ахмет Јесеви

Левент Услу,                                   Претседател на синдикатот Бем-Бир

Доц. д-р Огузхан Ајдин,                 Академик на Универзитетот Јилдирим Бејазит

Проф. д-р Ерѓун Јилдирим,            Универзитет Мармара

Проф. д-р Фират Пурташ,               Академик на Унивезритетот Хаџибајрам Вели

Проф. д-р Булент Бајат,                   Академик на Универзитетот Хаџибајрам вели

Проф. д-р Хусејин Агир,                 Универзитет Сутчу Имам во Кахраманмараш

Фадиме Озкан,                                Новинарка – публицист

Хасан Озтурк,                                 Главен и одговорен уредник на ТВ-канал Улќе, публицист во Јени шафак

Мехмет Аџет,                                  Новинар-публицист

Доц. д-р М. Енес кала,                   Академик на Универзитетот Јилдирим Бејазит

Селим Џеррах,                                Писател

Проф. д-р Осман Хората,              Академик на Универзтетот Хаџеттепе

Адв. Нури Караман,                        Директор на филијалата на ХУДЕР во Гиресун

Д-р Јакуп Омероглу,                       Претседател на евроазискиот сојуз на писатели

Адв. Ајтеин Шенликоглу,                Градоначалник на Гуресун

Емин Пазарџи,                                Претставник на весникот Акшам од Анкара

Нурије Чакмак Челик,                     Новинар / gzt.com

Хаџи Кантарџи,                               Адвокат

С. Бурханетин капусузоглу,            Писател

Мустафа Дагџи,                             

Д-р Нергиз Дама,                            Академик на Универзитетот Јилдирим Бејазит

Мухамед Џевдет Орхан,                 Градоначалник на Азизије

Хале Каплан Оз,                              Новинарка

Џан Аџун,                                         Истражувач во СЕТА

Д-р Нури Салик,                              Академик на Универзитетот Јилдирим Бејазит

Ајше Килимџи,                                Писателка

Д-р Џем Коркут,                              Академик на Универзитетот Јилдирим Бејазит

Проф. д-р Салих Јилмаз,              Институт за истражување на Русија во Анкара

Д-р Ферит Ондер,                           Универзитет Сутчу Имам во Кахраманмараш

Ѓуршат Биринџи,                            Политиколог

Д-р Огузхан Билгин,                       Академик на Унивезритетот Хаџибајрам Вели

Ејуп Ајтекин,                                   Градоначалник на општина Јусуфели

Д-р Омер Фарук Кавак,                 Специјалист по интерна медицина

Проф. д-р Селим Џошкун,           Декан на факултетот за економско-управни науки при Универзитетот Корку Ата во Османије

Ерсин Челик,                                  Новинар

Фатих Акбаба,                                 Академик

Ѓулдали Џошкун,                            Писателка

Д-р Хајати Унлу,                             Политиколог

Д-р Гамзе Демирташ,                     Доктор по медицина

Адв. Мехмет Сари                         Претседател на ТУРКАД

Ѓунѓор Сезѓун,                                Пензионер

Мехмет Тугрул,                              Универзитет Јилдирим Бејазит

Вејсел Јидлирим,                           Учител

Мустафа Акјел,                               Инженер

Уфук Џошкун,                                Новинар во весникот Милат

Машалах Нар,                                 Универзитет Јилдирим Бејазит

Мемет Челик,                                  Пензиониран синдикалец

Д-р Мерве Серен,                            Академик на Универзитетот Јилдирим Бејазит

Мурад Кафадар,                              Ген. директор на Мегапол за истражување и консалтинг

Садулах Озџан,                               Новинар-публицист

Мустафа Чол,                                  Градоначалник на Сандикли

Адил Улѓен,                                    пензионер

Мехмет Сертач Демирташ,             Бизнисмен

Али К. Метин,                                 Писател

Нихат Устун,                                   Пензиониран директор на банка

Хикмет Келеш,                                Еснаф

А. Мустафа Ѓувенли,                      Претсдетаел на платформата за граѓанско општество на Ерзурум

Есен Чобан,                                     Економист - Член на УО на Здружението за граѓански промени

Д-р Абдурахман Акташ,                 Доктор по медицина

Исмет Кетен,                                   Пензиониран продуцент од ТРТ

Исмаил Хакки текин,                       Адвокат

Јавуз Џошкун,                                 Академик

Проф. д-р назим Х. Полат,              Факултетски професор

Доц. д-р Ерхан иченер,                    Универзитет Себахатин Саим во Истанбул.Слични вести