Челик: „ЕУ е изложена на опасност од распаѓање“

Европа не презеде доволни мерки наспроти подемот на екстремната десница како што е ДЕАШ (ИСИЛ)

1353437
Челик: „ЕУ е изложена на опасност од распаѓање“

Портпаролот на Партијата за правда и развој (АКП) Омер Челик рече:

„ЕУ се соочува со опасност од распаѓање“.

На прес конференцијата што ја одржа во седиштето на партијата додека траеше состанокот на Централниот одбор на партијата (ЦО), портпаролот Челик направи проценка на случувањата.

„Претходно Европа постојано беше фокусирана кон заканите од Русија и Кина, додека денес се соочува со опасност од внатрешно распаѓање поради заканите од екстремните десничари, а во последно време се слушаат гласови дека треба да ги заштитат своите интереси против САД. На тој начин се обидуваат да формираат перцепција за надворешна закана.

Како што може да се забележи, ЕУ веќе не презема реформи, не се обидува кризите да ги претвори во нови можности и се соочува со големи тешкотии за зачувување на единството. Клучната работа во целиот овој процес се реформите. Бидејќи само поради тоа што не може да ги оствари потребните реформи, Унијата постепено ја губи привлечноста и се соочува со опасност од распаѓање.

Европа не презеде доволни мерки наспроти подемот на екстремната десница како што е ДЕАШ (ИСИЛ). Исто така не се преземаат доволни мерки против средините кои го додаваат непријателството против исламот заборавајќи дека антисемитизмот во минатото предизвика катастрофа во Европа. Затоа и денес Европа не може да ги оствари потребните реформи и да оди напред.

Турција е клучното прашање во претстојниот период“ заврши Челик.Слични вести