Мевлут Чавушоглу разговараше телефонски со новиот еврокомесар за проширување Оливер Вархелји

Според добиени информации од дипломатски извори, министерот за надворешни работи Мевлут Чавушоглу разговараше телефонски со новиот еврокомесар за проширување Оливер Вархелји

Мевлут Чавушоглу разговараше телефонски со новиот еврокомесар за проширување Оливер Вархелји

Министерот за надворешни работи Мевлут Чавушоглу оствари телефонски разговор со новиот еврокомесар за проширување на Европската унија (ЕУ) Оливер Вархелји.

Според добиени информации од дипломатски извори, министерот Чавушоглу разговараше телефонски со новиот еврокомесар за проширување Оливер Вархелји.

Инаку, Комисијата на Европската унија (ЕУ) на чело со Урсула фон дер Лејен на одржаната седница на Генералното собрание на Европскиот парламент (ЕП) на 27 ноември доби доверба и на 1 декември официјално стапи на должност.

Европската комисија (ЕК) на чело со Урсула фон дер Лејен ќе биде со мандат, односно ќе ја извршува извршната власт на Европската унија (ЕУ) до 31 октомври 2024 година.

Во новиот состав на Европската комисија (ЕК) функцијата еврокомесар за проширување која инаку ја засега одблизу и Турција, му е доделена на унгарскиот член Оливер Вархелји.

 



Слични вести