Фуат Октај: Во областите исчистени од тероризмот во Сирија се вратија приближно 370 илјади лица

Потпретседателот Фуат Октај истакна дека во областите коишто се исчистени од тероризмот во Сирија се вратија приближно 370 илјади лица

1312832
Фуат Октај: Во областите исчистени од тероризмот во Сирија се вратија приближно 370 илјади лица

Потпретседателот Фуат Октај во градот Газиантеп говореше на Меѓународниот форум локални решенија за миграцијата и раселените лица.

Овде Октај истакна дека во областите коишто се исчистени од тероризмот во Сирија се вратија приближно 370 илјади лица.

Велејќи декасекој оној кон со искреност посакува да се стави крај на човечката криза во Сирија треба да ја стави својата рака под каменот по прашањето на формирање на безбедна зона, Фуат Октај рече: „Ние сме одлучни да го ставиме во примена мировниот коридор, не гледајќи притоа кој што вели и кој колку дава поддршка на тоа.“

„Оние кои праваат разлика меѓу терористичките организации во регионот и оние кои отвораат оган врз мирот во подрачјата како Чобанбеј, Џераблус коишто ги доведовме во безбедна зона, треба да знаат дека знаејќи или незнаејќи носат вода на воденичарскиот камен на тероризмот (го поттикнуваат, поддржуваат тероризмот).“ - констатира потпретседателот Фуат Октај.Слични вести