Во Источниот Медитеран се реализира воената вежба „Источен Медитеран-2019 Покана“

На воената вежба „Источен Медитеран-2019 Покана“ чиј домаќин е Турција, учествуваат 47 бродови и 4.700 војници од 15 земји

1303799
Во Источниот Медитеран се реализира воената вежба „Источен Медитеран-2019 Покана“

Во Источниот Медитеран се реализира воената вежба „Источен Медитеран-2019 Покана“ чиј домаќин е Турција, а во организација и под раководство на Командата на турските поморски сили.

На воената вежба учествуваат 47 бродови и 4.700 војници од 15 земји.

Втората фаза на воената вежба планирана од страна на Командата на турските поморски сили која се одржува еднаш на две години и оваа година се одржува по 22. пат, започна со отпловување на воените бродови од поморската база Аксаз во населеното место Мармарис кај градот Мугла.

Со воената вежба „Источен Медитеран-2019 Покана“ која се реализира со мултинационално учество на пријателски и сојузнички земји, се има за цел развивање на можностите за взаемна работа меѓу пријателските и сојузнички земји и обучување на Штабот на турските поморски сили со висок степен на подготвеност којшто е деклариран во НАТО.

Вториот ден од воената вежба започна со обука за излегување од пристаниште под асиметрична закана.

Бродовите кои отпловија од пристаништето ја покачија на највисоко безбедносно ниво на подготовка на единицата против евентуални и ненадејни подли напади, саботажа и терористички акции од море, воздух и копно.

 Слични вести