Калин: „Курдите се недделив дел на регионот“

Вие сте пријатели на ПКК а не на Курдите. Дали навистина имате некој конзистентен пријател?

1286564
Калин: „Курдите се недделив дел на регионот“

Ибрахим Калин портпаролот на кабинетот на претседателот на државата остро реагираше на изјавата на американскиот републикански сенатор Линдзи Грахам кој го изнесе тврдењето дека наводно Турција „извршила напад на Курдите, најдоверливите сојузници на Америка“.

Портпаролот Калин во објавата преку профилот на твитер му одговори на американскиот сенатор Грахам во врска со неговата изјава насочена против операцијата „Извор на мирот“ која има за цел да го уништи терористичкиот коридор кој се обидуваат да го формираат на јужната граница на Турција и да се воспостави мир и спокојство во регионот.

Калин во пораката го истакна следното.

„Курдите се недделив дел на регионот, не се ваши репрезентативни средства. Вашето заинтересираност кон нив потекнува од вашите империјалистички цели и желбата за остварување на експанзионистичките политики. Вие сте пријатели на ПКК а не на Курдите. Дали навистина имате некој конзистентен пријател?“

Сенаторот Грахам, наспроти неоснованото тврдење на израелскиот премиер Бинјамин Нетанјаху дека „Турција наводно ќе изврши етничко чистење врз Курдите во североисточна Сирија“, ја сподели пораката дека „нападот на Турците врз Курдите, еден од најдоверливите сојузници на САД во североисточна Сирија, ќе биде кошмар за САД и Израел“.Слични вести