Пентагон: Нема да се поддржува операцијата на Турција на северот на Сирија и да се биде дел од неја

Портпаролот на Пентагон Џонатан Хофман рече: „Секретаријатот за одбрана, како што истакна и претседателот (американскиот претседател Доналд Трамп) не ја поддржува операцијата на Турција кон северниот дел на Сирија“

1283934
Пентагон: Нема да се поддржува операцијата на Турција на северот на Сирија и да се биде дел од неја

Американскиот секретаријат за одбрана (Пентагон) соопшти дека САД нема да ја поддржат евентуалната операција во северниот дел на Сирија и нема да бидат дел од неја.

Портпаролот на Пентагон Џонатан Хофман во објавеното писмено соопштение ја изнесе следната констатација: „Секретаријатот за одбрана, како што истакна и претседателот (американскиот претседател Доналд Трамп) не ја поддржува операцијата на Турција кон северниот дел на Сирија. Вооружените сили на САД не ја поддржуваат и нема да бидат вклучени во една ваква операција.“ 

Велејќи дека, на разговорите помеѓу функционерите на министрествата за одбрана на двете земји е одлучено безбедноста во подрачјето да се воспоставува со координација и во соработка, Хофман рече: „Секретарот (Марк) Еспер и началникот на Генералштабот генерал (Марк) Милеј им рекоа на своите турски соговорници дека едностраните чекори ќе претставуваат ризик за Турција. Како што рече и претседателот (Доналд Трамп), Турција заедно со другите европски земји ќе биде одговорна за борците на ДЕАШ кои се уапсени во реализираните операции под водство на САД.“ 

Воедно и портпаролката на Пентагон потполковник Карла Глисон во дадената изјава за новинската агенција „АА“ (Anadolu Agency) рече: „Турција е извадена од Наредбата за воздушна мисија од страна на Заедничкиот центар за воздушна операција и е сопрено доставувањето на податоците за извидување и набљудување на Турција.“

На прашањето во врска со тоа „Дали тоа значи дека се затвара воздушниот простор за Турција?“, Глисон одговори со зборовите „И покрај тоа што технички не е во таа смисла, откако еден воздушен елемент ќе биде изваден од Наредбата за воздушна мисија речиси доаѓа во невозможна состојба да лета без координати во подрачјето за кое станува збор.“Слични вести