ОН изразија спремност за блиска соработка со Турција во евентуалната операција во Сирија

Заменик генералниот секретар на Обединетите нации (ОН) Панос Мумцис истакна дека ОН се спремни за блиска соработка во врска со евентуалната операција на Турција во северниот дел на Сирија

1283464
ОН изразија спремност за блиска соработка со Турција во евентуалната операција во Сирија

Заменик генералниот секретар на Обединетите нации (ОН) Панос Мумцис даде изјава во врска со евентуалната операција на Турските вооружени сили (ТВС или TSK) против терористите во источниот дел на реката Еуфрат, во северниот дел на Сирија.

Мумцис соопшти дека Обединетите нации (ОН) се спремни за блиска координација по прашањето на евентуалната операција којашто планира да ја реализира во северниот дел на Сирија.

Велејќи дека во врска со операцијата биле дадени неопходните гаранции од страна на Турција во однос на хуманитарните прашања,  Мумцис рече: "Ние сме спремни за блиска координација со Турција."Слични вести