Распуштен парламентот во Перу

Претседателот на државата Мартин Вискара го распушти Конгресот и прогласи предвремени избори

1279393
Распуштен парламентот во Перу

По назначувањето на новиот член на Уставниот суд во Перу и повиците на Владата за поголема транспарентност во Конгресот кој настан предизвика големи дискусии, дојде до голема политичка криза меѓу двата претседатели на земјата.

Парламентарците на опозицијата во Конгресот на Перу кој е во мнозинство и покрај предупредувањето на Владата, не го суспендираа процесот за избор на Гонзало Ортиз де Зевалос Олачеа братучедот на претседателот на конгресот Педро Олачеа за член на Уставниот суд.

Претседателот на државата Мартин Вискара кој претходно најави дека во случај да Олачеа биде избран за член на Уставниот суд ќе го распушти Конгресот и ќе прогласи предвремени избори. Претседателот Вискара тоа и го стори.Слични вести