Мевлут Чавушоглу: Регионалната соработка и солидарноста се значајни на Балканот

Министерот за надворешни работи Мевлут Чавушоглу во Њујорк учествуваше на неформалниот состанок на министрите за надворешни работи на Процесот за соработка во Југоисточна Европа

1276443
Мевлут Чавушоглу: Регионалната соработка и солидарноста се значајни на Балканот

Министерот за надворешни работи Мевлут Чавушоглу во рамките на состаноците на 74. заседание на Генералното собрание на Обединетите нации (ОН) во Њујорк, во САД, учествува на низа седници и манифестации.

Чавушоглу најпрвин учествуваше на неформалниот состанок на министрите за надворешни работи на Процесот за соработка во Југоисточна Европа (SEECP), а потоа на својата сметка на социјалната мрежа Твитер ја сподели следната порака: „Регионалната соработка и солидарноста се значајни на Балканот. Процесот за соработка во Југоисточна Европа (SEECP) ја зајакнува соработката меѓу регионалните земји.“

По овој состанок, Мевлут Чавушоглу учествуваше на 10-тата министерска седница на Глобалниот форум за борба против тероризмот во врска со што во својата објава што ја сподели на Твитер го истакна следното: „На седницата како земја која станува цел на нападите на различни терористички организации ја нагласивме потребата меѓународната заедница да не прави поделба меѓу терористичките организации.“

Потоа министерот за надворешни работи Мевлут Чавушоглу премина во седиштето на Обединетите нации (ОН) каде што учествуваше на состанокот на Контакт групата за Џаму и Кашмир при Организацијата за исламска соработка (ОИС).Слични вести