Пет лица беа приведени поради терористичкиот напад во Кулп во Дојарбакир

Заедно со жената на суд беше изнесени и градоначалникот на општината Кулп, Мехмет Фатих Таш

1270711
Пет лица беа приведени поради терористичкиот напад во Кулп во Дојарбакир

Продолжува истрагата во врска со терористичкиот напад на сепаратистичко-терористичката организација ПКК со поставување рачна експлозивна направа на патот низ кој поминуваше камионот натоварен со дрварите и селаните кои на 12 септември во селото Агачкорур во Кулп кај Дијарбакир излегоа да собираат дрва и загинаа 7, а 10 лица беа повредени.

Во рамките на истрагата, екипите на одделот за борба против тероризам на градската полиција во операцијата што ја извршија на една адреса, беше приведена една жена за која имаше налог за апсење.

Заедно со жената на суд беа изнесени и градоначалникот на општината Кулп, Мехмет Фатих Таш од редовите на Демократската партија на народите (ХДП), претседателот на градскиот огранок на истоимената партија Абидин Караман, директорот за Управата за технички работи на општината Кулп Шенер Акташ и Мехмет Емин Ај.

По исказите во обвинителството, наведените лица кои беа изнесени со барање да бидат приведени, беа изнесени на суд и беа затворени.Слични вести