Резултати од локалните избори во Истанбул

Бинали Јилдирим освои 45, 4 осто, Екрем Имамоглу освои 53,7 отсто

1223634
Резултати од локалните избори во Истанбул

Во Истанбул отворени скоро сите гласачки кутии.

Според првите неофицијални податоци, Бинали Јилдирим освои 45, 09 осто,

Екрем Имамоглу освои 54,03 отсто.

По локалните избори што се одржаа на 31 март, Високиот изборен совет на 6 мај донесе одлука според која се повторија изборите и беше укината претседателската функција на избраниот градоначалник Екрем Имамоглу од Републиканската народна партија. Поради тоа денес граѓаните на Истанбул повторно гласаа за својото градоначалник.

На изборите се натпреваруваа четворица кандидати и тоа на Партијата за правда и развој (АК Партијата) и Партијата за национално движење (МХП) како заеднички кандидат на "Сојузот Џумхур" Бинали Јилдирим, на Народната Републиканска партија (ЏХП) и Партијата ИЈИ како заеднички кандидат на "Сојузот Миллет" Екрем Имамоглу, кандидатот на Партијата за благосостојба (Саадет) Неџдет Ѓокчинар и кандидатот на Татковинската партија Мустафа Илкер Јуџел.Слични вести