Шпанија го продолжи рокот на ракетите Патриот стационирани во Турција до крајот на 2019 година

Според добиени информации од шпански дипломатски извори, е одобрено одбранбениот ракетен систем Патриот да остане во Турција до крајот на оваа година

1220032
Шпанија го продолжи рокот на ракетите Патриот стационирани во Турција до крајот на 2019 година

Шпанија го продолжи до крајот на 2019 година рокот на ракетните системи за одбрана Патриот кои што се распоредени во градот Адана за воздушна одбрана на Турција.

Според добиени информации од шпански дипломатски извори, е одобрено одбранбениот ракетен систем да остане во Турција до крајот на оваа година. 

Одлуката за продолжување на рокот ќе и биде соопштена на јавноста официјално по соопштението кое што ќе биде објавено со одобрение на НАТО.

Инаку, во знак на поддршка на обидите на НАТО за одбрана на Турција во рамките на заканите од Сирија кон Турција, на 26 јануари 2013 година во градот Адана беше стациониран ракетно одбранбен систем Патриот на Холандија.

Потоа оваа должност во јануари 2015 година од Холандија ја презеде Шпанија и оваа земја 4 години како ја продолжува оваа мисија на НАТО во Турција.Слични вести