Остра реакција од Анкара против Парламентот на Португалија во врска со настаните од 1915 година

Анкара покажа остра реакција против соопштението на Парламентот на Португалија во врска со настаните од 1915 година

1190941
Остра реакција од Анкара против Парламентот на Португалија во врска со настаните од 1915 година

На соопштението на Парламентот на Португалија во врска со настаните од 1915 година пристигна остра реакција од Анкара.

Во објавеното соопштение од турското Министерство за надворешни работи се вели следното: "Го отфрлуваме соопштението на Парламентот на Португалија објавено на 26 април 2019 година. Никако не можат да се прифатат овие видови приоди кои што ја политизираат историјата и ги негираат меѓународното право и европското право."

Во соопштението на турското министерство за надворешни работи се истакнува дека од Парламентот на Португалија наместо да ги искривоколчува вистините поради политички причини, се очекува да покажува почит кон историските вистини, архивските регистри и правото.Слични вести