Нанесен уште еден тежок удар врз терористите во областа Хакурк во северот на Ирак

Според објавеното соопштение од Министерството за национална одбрана, командоски единици на Турските вооружени сили (ТВС) реализираа операција на 15 места во областа Хакурк на северот на Ирак и притоа беа пронајдени 17 пештери, засолништа и скривници

1150414
Нанесен уште еден тежок удар врз терористите во областа Хакурк во северот на Ирак

Во реализирана операција во областа Хакурк во северниот дел на Ирак се пронајдени 17 пештери, засолништа и скривници кои биле користени од страна на припадниците на сепаратистичко-терористичката организација ПКК.

Според објавеното соопштение од Министерството за национална одбрана, командоски единици на Турските вооружени сили (ТВС) реализираа операција на 15 места во областа Хакурк на северот на Ирак.

Притоа во операцијата се утврдени 17 пештери, засолништа и скривници на сепаратистичко-терористичката организација ПКК, од кои некои биле бетонирани, таваните биле покриени со метални плехови и внатре биле создадени простории за живеење.

Во овие зајачени пештери и засолништа со влезови и излези од три страни се пронајдени експлозивни напреди од рачна изработка од кои еден дел биле подготвени со амониум нитрат и зајачени со шајки и други различни материјали кои што се употребуваат за изработка на рачни бомби.

Освен тоа во реализираните пребарувања во овие пештери и засолништа се запленети и една цевка од противавионско оружје, два фишеци за истрелување на гранати од рачен минофрлач РПГ-7, два тони гориво, 500 метри кабел за употреба во експлозивна направа, документи и карти за регионот, како и голема количина на материјали за обезбедување на потребите за живот и облека.

Сиве овие пронајдени пештери, засолништа и скривници, како и материјалите беа уништени.Слични вести