Неприфатлив е нацрт-извештајот на ЕП кој нема никаква правна обврзителност

Турција реагираше на извештајот на ЕП

1149473
Неприфатлив е нацрт-извештајот на ЕП кој нема никаква правна обврзителност

Турција соопшти дека е неприфатлив Нацрт-извештајот за 2018 за Турција на Европскиот парламент кој нема никаква правна обврзителност.

Портпаролот на МНР Хами Аксој во врска со Нацрт-извештајот за 2018 за Турција кој беше усвоен од страна на Комитетот за надворешни односи на ЕП и доставен на разгледување на Генералното заседание на ЕП рече:

„Неприфатлив е нацрт-извештајот кој нема никаква правна обврзителност и претставува советодавна одлука, во кој официјално се упатува повик за одложување на пристапните преговори во ЕУ“

Аксој потенцираше на податокот дека нацрт-извештајот кој беше одобрен од страна на Комитетот за надворешни односи на ЕП, на претстојното Генерално заседание на ЕП предвидено за 11 или 25 март очекуваат да се усвои и конечниот извештај.

„Неприфатлив е официјалниот повик за одложување на пристапните преговори во нацрт-извештајот кој нема никаква правна обврзителност и има карактер на советодавна одлука. Неосновани тврдења во извештајот претставуваат нови показатели за едностраниот, пристрасен и прејудуициран став на ЕП кон земјава.Слични вести