Калин: „Режимот на Асад го изгуби легитимитетот“

„Основното очекување на Турција во Мунбич и источно од Еуфрат во Сирија е подрачјето да биде под нејзина контрола“

1138674
Калин: „Режимот на Асад го изгуби легитимитетот“

„Основното очекување на Турција во Мунбич и источно од Еуфрат во Сирија е подрачјето да биде под нејзина контрола.“

Портпаролот на претседателството Ибрахим Калин на прес кнференцијата што ја одржа по состанокот на владата во Анкара рече:

„Нашето основно очекување во однос на Мунбич и источно од Еуфрат е да се спроведе слиќен модел на оној во Идлиб и контролата над ова подрачје да биде во рацете на Турција.

Турција никогаш нема да дозволи да дојде до закана и ризик од тероризмот од ова подрачје“ рече Калин.

На едно прашање во врска со патната карта меѓу Турција и САД во одноа на Мунбич, портпаролото Калин  рече:

„Што поскорото ппроведувањето на патната карта меѓу двете сојузнички земји и тоа без некое задоцнување има големо значење како од аспект на билатералните односи, така и од аспект на безбедноста во регионот и процесот во Сирија“.

„Не се точни гласините дека во врска со „безбедносните зони“ имаме договор со САД“ рече Калин и додаде дека продолжуват преговорите на тоа поле.

„Според нас, режимот на Асад го изгуби легитимитетот и е далеку од ветување на иднината“ рече Калин.Слични вести