Бројот на населението на Турција изнесува 82 милиони 3 илјади 882 лица

Истанбул со 15 милиони 67 илјади 724 лица е најнаселен град во Турција

1136973
Бројот на населението на Турција изнесува 82 милиони 3 илјади 882 лица

Бројот на населението на Турција изнесува 82 милиони 3 илјади 882 лица.

Заводот за статистика на Турција (ТУИК) ги објави податоците во врска со бројот на населението.

Според податоците, бројот на населението во 2018 година во споредба со претходната година се зголеми за 1 милион 193 илјади 357 лица и изнесува 82 милиони 3 илјади 882 лица.

Истанбул со 15 милиони 67 илјади 724 лица е најнаселен град во Турција, додека по Истанбул со 5,5 милиони лица Анкара се наоѓа на второ, а со 4,3 милиони Измир на трето место.Слични вести