Грција треба да ги екстрадира приврзаниците на ФЕТО

Прашањата околу кои се водат тајни разговори, не можат да бидат тема на правото

1128504
Грција треба да ги екстрадира приврзаниците на ФЕТО

Турција побара екстрадиција на приврзаниците на Фетулахистичката терористичка организација (ФЕТО) кои по учеството во обидот за воен удар на 15 јули 2016 година побегнаа и се засолнаа во Грција.

Министерот за правда Абдулхамит Ѓул во врска со тврдењата дека приврзаниците на ФЕТО кои се наоѓаат во Грција ќе бидат испратени во трета земја, рече:

„Прашањата околу кои се водат тајни разговори, не можат да бидат тема на правото. Ние се интересираме со прашања од јавен карактер и во рамките на правната помош. Секако дека во врска со овие прашања Турција согласно правосудните механизми на правото бара да се екстрадираат овие терористи. Во врска со тоа Република Турција доследно ќе ги следи случувањата.

На прашањето во врска со тоа дали министерството поседува одредени информации за наведените тврдења, министерот Ѓул рече дека државата и сите владата активно ги следиме сите случувања.Слични вести