Соопштение од кабинетот на претседателот Ердоган пред утрешниот критичен троен самит во Техеран

Во сопштението се вели следното: „Ќе стане збор за задничките напори кои што се водат на теренот и во рамките на политичкиот процес во контекст на механизмот од Астана, а со цел изнаоѓање на трајно решение за сирискиот спор.“

1044757
Соопштение од кабинетот на претседателот Ердоган пред утрешниот критичен троен самит во Техеран

Во врска со утрешниот критичен троен лидерски самит во главниот град на Иран Техеран пристигна соопштение од кабинетот на претседателот.

Во сопштението се вели следното: „Ќе стане збор за задничките напори кои што се водат на теренот и во рамките на политичкиот процес во контекст на механизмот од Астана, а со цел изнаоѓање на трајно решение за сирискиот спор.“ 

Тројниот лидерски самит е се одржи утре во Техеран со учество на претседателот Реџеп Тајјип Ердоган, рускиот претседател Владимир Путин и иранскиот претседател Хасан Рухани. 

Според објавеното соопштение од кабинетот на претседателот во врска со посетата на Техеран, на самитот ќе стане збор за задничките напори кои што се водат на теренот и во рамките на политичкиот процес во контекст на механизмот од Астана, а со цел изнаоѓање на трајно решение за сирискиот спор.

На тројниот самит се има за цел да се направи проценка на развојот на настаните до кои е дојдено по вториот троен самит што се одржа во април во нашата земја и да се утврдат чекорите кои што би можеле да се фрлат за во иднина.

Претседателот Реџеп Тајјип Ердоган на билатералните и трилатерални средби кои што ќе ги оствари за време на самитот се предвидува освен за нашите билатерални односи со Иран и Руската Федерација да се разговара и за други актуелни и регионални прашања.Слични вести