Поддршка од Меркел на Турција

Германската канцеларка Ангела Меркел истакна дека нестабилноста на Турција од економски аспект нема да биде во полза на никого и додаде дека Германија сака да ја види Турција како земја со економски просперитет

1031531
Поддршка од Меркел на Турција

Германската канцеларка Ангела Меркел даде изјава во врска со бранувањата на девизниот курс во Турција и притоа истакна дека економската нестабилност во Турција нема да биде во ничија полза.

Нагласувајќи дека нестабилноста на Турција од економски аспект нема да биде во полза на никого, Меркел напомена дека Германија сака да ја види Турција како земја со економски просперитет.

Портпаролот на германската влада Стефен Сеиберт исто така претходно истакна дека стабилноста на турската економија ќе биде во полза на Германија и дека Берлин одблизу ја следи ситуацијата во Турција.

Воедно и потсекретарот на италијанската влада Џанкарло Џоргети истакна дека неговината земја би можела да биде подложена на економски напад исто како и Турција.Слични вести