Официјално укината вонредната состојба во Турција

Во рамките на вонредната состојба продолжи ефикасната борба против сите терористички организации како што се ПКК, ДЕАШ и другите, а не само против ФЕТО

1015081
Официјално укината вонредната состојба во Турција

Вечерва во 01.00 часот според турско време официјално беше укината вонредната состојба во Турција која беше прогласена на 21 јули 2016, веднаш по обидот за воена удар на Фетулахистичката терористичка организација (ФЕТО) и со периоди од по три месеци 7 пати беше продолжена.

Во рамките на вонредната состојба продолжи ефикасната борба против сите терористички организации како што се ПКК, ДЕАШ и другите, а не само против ФЕТО.

Во рамките на борбата против терористичките организации, вонредната состојба во земјава вонредната состојба од страна на Големото национално собрание седумпати беше продолжена и тоа на 19 октомври 2016, 19 јануари 2017, 19 април 2017, 19 јули 2017, 19 октомври 2017, 19 јануари 2018 и последен пат на 19 април 2018.

Според уставот, доколку до собранието не се достави ново барање за продолжување на вонредната состојба се до завршувањето на вонредната состојба, тогаш вонредната состојба самостојно се укинува.

Според тоа,

Вонредната состојба која беше прогласена на 21 јули 2016 во 01.00 часот, официјално се укина вечерва во 01.00 часот.Слични вести