Мевлут Чавушоглу: Нема да ја признаеме анексијата на Крим

Мевлут Чавушоглу рече: „Никогаш не ја заборавивме и нема да ја заборавиме Кримската кауза. Не ја признавме и нема да ја признаеме анексијата на Крим.“

988849
Мевлут Чавушоглу: Нема да ја признаеме анексијата на Крим

Министерот за надворешни работи Мевлут Чавушоглу синоќа учествуваше на ифтарската вечера организирана од страна на украинскиот министер за надворешни работи Павел Климкин, лидерот на Кримските Татари и украински пратеник Мустафа Абдулџемил Киримоглу и Здружението за култура и потпомагање на Кримските Татари.

Во оваа пригода Чавушоглу истакна дека Турција секогаш е на страната на територијалниот интегритет и зачувувањето на границите и го поддржува суверенитетот на Украина.

Мевлут Чавушоглу рече: „Никогаш не ја заборавивме и нема да ја заборавиме Кримската кауза. Не ја признавме и нема да ја признаеме анексијата на Крим.“

Министерот за надворешни работи Мевлут Чавушоглу истакна дека Кримските Татари се најистакнати браќа, сонародници и граѓани кои Турција ја прават Турција.

Велејќи дека некои западни и европски земји почнаа да го забораваат Крим, Чавушоглу рече: „Нив ги потсетуваме на следното: Ако денеска го заборавите Крим доколку утре ја снајде нешто Украина сите вие ќе бидете одговорни за тоа.“

Мевлут Чавушоглу додаде дека Турција ќе продолжи да ја поставува на дневен ред Кримската кауза на секоја меѓународна платформа како што се Советот на Европа и Организацијата за европска безбедност и соработка (ОБСЕ).Слични вести