МНР на Турција ги осуди трите самоубиствени напади во Дифа во Нигер

Турското министерство за надворешни работи објави писмено соопштение во врска со извршените напади во градот Дифа во југозападниот дел на Нигер

987135
МНР на Турција ги осуди трите самоубиствени напади во Дифа во Нигер

Турција ги осуди трите реализирани самоубиствени напади во градот Дифа во западноафриканската држава Нигер.

Турското министерство за надворешни работи објави писмено соопштение во врска со извршените напади во градот Дифа во југозападниот дел на Нигер.

Во соопштението се вели следното: „Со жалење е дочекана веста за смртта и ранувањето на голем број лица во извршените самоубиствени напади во градот Дифа во Нигер. Ги осудуваме овие злосторнички терористички напади, на загинатите им посакуваме милост од Аллах, на ранетите им посакуваме побрзо оздравување и го изразуваме нашето сочувство до нигерскиот народ и нигерската влада.“

Инаку, синоќа на одделни места во градот Дифа во југозападниот дел на Нигер во близина на границата со Нигерија три бомбаши-самоубијци од кои две жени ги активираа бомбите на себе.

Во овие самоубиствени напади според првичните претпоставки животот го загубија 9 лица, а голем број лица беа ранети.Слични вести