„Ниту една земја на светот не им излезе во пресрет на угнетените Сиријци колку Турција“

Меѓународната кризна група (ИЦГ) соопшти дека ниту една земја на светот не им излезе во пресрет на угнетените Сиријци колку Турција

964613
„Ниту една земја на светот не им излезе во пресрет на угнетените Сиријци колку Турција“

Меѓународната кризна група (ИЦГ) со седиште во белгискиот главен град Брисел објави извештај во врска со сириските бегалци во Турција.

Во извештајот се нагласува дека дека ниту една земја на светот не им излезе во пресрет на угнетените Сиријци колку Турција и се наведува дека Турција во текот на 6 години обезбеди можности за престој, односно згрижи повеќе од 3 милиони 400 илјади Сиријци.

Во извештајот воедно се вели: „Владата на Турција со поддршка на меѓународните актери фрли многу значајни чекори во обезбедувањето на можности за образование на сириските деца.“

Во извештајот се привлекува внимание и на тоа дека во Турција добиваат образование 230 илјади сириски деца.Слични вести